Mountainbiken

De omgeving van Willingen is voor alle disciplines van het mountainbiken geschikt. Er zijn in Willingen alleen al 12 uitgezette routes tussen de 18 en 98 km in verschillende moeilijkheidsgraden. De meeste routes maken deel uit van Bike Arena Sauerland, het fietsnetwerk in het Sauerland dat in totaal 1.700 km lang is en 34.000 hoogtemeters telt.

De routes in het Sauerland zijn bewegwijzerd met gele routebordjes. Elk bordje is voorzien van het nummer van de route die je aan het rijden bent. De kleur van de pijl op het bordje geeft de zwaarte van de route aan. Een blauwe route is makkelijk,een rode route is middelzwaar en een zwarte route is zwaar.

De beschrijvingen van de verschillende routes en GPS data zijn te downloaden op de website www.bike-arena.de

Ook op het freeride-parcours in Willingen is het genieten van sprongen en afdalingen. Het parcours is ca. 1.590 meter lang en 2 tot 3 m breed. Het hoogteverschil is 190 meter en het parcours heeft de moeilijkheidsgraad rood. Voor beginners is er een oefenparcours direct achter de ijshal in Willingen.

Echte kunners en profi’s komen op het Weltcup-Downhillparcours geheel aan hun trekken. In 2005 was dit parcours onderdeel van de MTB Worldcupwedstrijden en nu komen eenmaal per jaar, tijdens het bike-festival in de maand juni de beste ‘downhillers’ bij elkaar om uit te maken wie het snelst de Ettelsberg af kan. De zeer moderne Ettelsberggondellift brengt de mountainbikers met hun bikes comfortabel naar boven.

Eenmaal per jaar is Willingen het centrum van de moutainbikewereld, tijdens het Sympatex BIKE Festival, het drie dagen durende en grootste bikefestival in Duitsland. Dit festival is een must voor alle mountainbikers en laat de veelzijdigheid van het mountainbiken zien.