Dorpen & Steden

Niet ver van Willingen vindt u tal van dorpen en steden die een bezoek meer dan waard zijn.

Waldeck

De slotberg is met kabelbaan te bereiken. Behalve een hotel en restaurants huisvest het gerestaureerde slot ook een museum over de eigen afwisselende geschiedenis. Tevens vinden er vele evenementen plaats, zoals concerten, een markt, fakkeltochten en hoofse feestbanketten. Het uitzicht op de Edersee is schitterend. Op de Edersee kun je ook boottochtjes maken. Grote delen van het landschap behoren tot het Natur- und Nationalpark Kellerwald-Edersee met soms drie eeuwen oude bossen. In de nabijheid van Schloss Waldeck ligt de keizerstad Fritzlar met middeleeuwse stadsmuren met wachttorens en bastions en meer dan 450 historische vakwerkhuizen, de dom uit 1118 (Petrusabdij) met muurschilderingen uit ca. 1320 en een Pietà uit 1300. De benedenverdiepingen van het Rathaus dateren van de12e eeuw. De verdiepingen erboven zijn in de 15e eeuw toegevoegd. De Alte Brücke is een 13e eeuwse brug over de Eder.

Frankenberg

Ook hier wemelt het van de vakwerkhuizen. Het stadhuis uit 1509 heeft grappige muurschilderingen. De Marienkirche heeft 15e-eeuwse muurschilderingen. In Frankenberg is het museum van de Thonetmeubelen. Het is echter alleen op vrijdag geopend. Het winkelgebied is de moeite waard. Ook Frankenberg ligt dichtbij de Edersee. De route van Willingen naar Frankenberg via Usseln, Medebach, Lichtenfels is erg mooi met prachtige vergezichten.

Korbach

Een oud stadje met talrijke vakwerkhuizen, de gotische Kilianskirche met een 14e-eeuwse kansel en de Nicolaikirche met het barokke graf van Georg Friedrich von Waldeck.

Marburg

Marburg is een heel gezellig universiteitsstadje met een mooie kerk en een slot uit de 14e-eeuw. De grote zaal van het slot is de grootste niet-kerkelijke ruimte van Duitsland. Vanuit het moderne stadsdeel kun je, als je dat prettig vindt, met een lift naar de Altstadt met tientallen smalle steegjes.

De Elisabethkirche werd gebouwd in 1235-1283 en is daarmee (na die van Trier) de op een na oudste zuiver gotische kerk van Duitsland met een mooi interieur.

Soest

Een zeer oude stad die al in 1100 stadsrechten kreeg. Heel mooie, goedbewaarde en gezellige Altstadt met 4 prachtige kerken, een vrijwel intacte stadsmuur.

Paderborn

Ook al zeer oud. In de 8ste eeuw liet Karel de Grote hier een paleis bouwen en rond 800 werd een bisdom gesticht. Het belangrijkste monument is de prachtige dom, een romaans-gotische kathedraal.
Nabij Stukenbrock, 15 km ten noorden van Paderborn, ligt het themapark Hollywood-Park en het fascinerende Safariland, waar meer dan 500 Afrikaanse dieren vrij rondlopen.